Hindoestaanse rotie Aloe bhêrie (Rotie met aardappelvulling)
Ingrediënten (4 personen):
- 250 gram meel
- 5 gram bakpoeder of baksoda
- Mespunt zout
- 1½ tot 2 dl water
- ½ dl ghieuw of olie-botermengsel
- 200 gram aardappels
- 1 teentje knoflook en/of 1 uitje
- Verse peper naar smaak
- 1 theelepel komijnzaad (djiera)
- Zout
- 2 eetlepels olie of boter
Voor rotie gebruikte men het liefst baksoda (dubbelkoolzure soda). Zeef het meel met het bakpoeder of -soda en het zout, voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Als het deeg kruimelig aanvoelt kunt u iets meer water toevoegen (sommige meelsoorten verlangen iets meer water). Kneed het deeg met beide handen goed en laat het minstens 1 uur in de kom staan om te rijzen na het te hebben besprenkeld met een paar druppels water tegen uitdrogen. Vorm er dan 4 grote of 6 kleine  ballen van.
Was de aardappelen goed en kook ze in de schil gaar. Schil ze en prak ze fijn met een vork. Wrijf de knoflook, peper en zout samen fijn. Kneus het komijnzaad of laat het heel. Meng dit alles door de aardappelen. Verhit de olie en bak de puree een paar minuten. Druk de ballen plat, kneed ze iets breder uit en leg wat aardappelpuree op iedere afgeplatte bal. Vorm ze weer tot ballen met de aardappelpuree middenin. Druk de ballen nu voorzichtig plat en rol ze uit (vanuit het midden).
Verhit de rotieplaat en bak de rotie met wat ghieuw of boter-oliemengsel op de volgende manier aan beide kanten gaar. Doe ½ eetlepel botermengsel op de plaat (of in de pan), licht de rotie van de plank of het aanrecht en leg ze op de hete plaat. Bak ze enkele minuten, keer ze om, bestrijk ze weer met iets boter en bak de andere kant lichtbruin. De rotie moet zeker twee- à driemaal worden omgekeerd, anders wordt ze te bruin en blijft ongaar. Voor het omkeren gebruikt u een pannekoeksmes of platte schep, waarmee u de rotie onder het bakken steeds even aandrukt. Bak steeds op een matig vuur. Als de rotie klaar is ziet ze er lichtbruin uit met donkere bakvlekjes. U stapelt ze op in een schaal, al of niet in tweeën of vieren gevouwen en dekt ze af met een doek tot u ze opdient.

Een rotieplank is een ronde plank, waar de rotie op uitgerold wordt.
Dubbelkoolzure soda kunt u in de apotheek kopen.
In Suriname verstaat men onder vlees alle vleessoorten, dus ook gevogelte.
Witte kool met aardappelen
Ingrediënten (4 personen):
- 1 witte kool van 750 gram
- 250 gram aardappelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Verse peper
- 1 tomaat
- ¾ dl olie
- ¾ eetlepel massala
- Zout
- ¾ dl water
Was de kool, laat ze uitlekken en snijd of schaaf ze in fijne reepjes.
Schil de aardappelen, was ze, droog ze af en snijd ze in de lengte in 4 of 6 stukjes. Wrijf de ui, de knoflook en de peper fijn en snijd de tomaat klein. Verhit de olie in oostpan, bak hierin de stukjes aardappel lichtbruin en half gaar en haal ze uit de pan. Fruit het wrijfsel 2 minuten, voeg de tomaat toe, fruit die 1 minuut mee en doe de massala erbij. Bak de kruiden 2 minuten flink door en voeg de stukjes aardappel en de witte kool toe. Schep alles goed om, voeg het zout en het water toe en laat het gerecht in 25 à 30 minuten gaar stoven. De stukjes aardappel moeten zoveel mogelijk heel blijven, neem dus geen stukkokende. Het vocht moet opdrogen; de groente mag niet te zacht zijn. Serveer dit gerecht bij rotie.
Kouseband met aardappelen
Ingrediënten (4 personen):
- 2 bosjes kouseband van samen 750 gram
- 250 gram aardappelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Verse peper
- 1 tomaat
- ¾ dl olie
- ¾ eetlepel massala
- Zout
- ¾ dl water
Kousebandjes zijn bonen van ongeveer 30 tot 60 cm lang. Snijd de donkere topjes van de kouseband af, was ze en laat ze uitlekken. Snijd ze in stukjes van ca. 2 tot 4 cm of in schuine reepjes van ca 7 cm.
Schil de aardappelen, was ze, droog ze af en snijd ze in de lengte in 4 of 6 stukjes. Wrijf de ui, de knoflook en de peper fijn en snijd de tomaat klein. Verhit de olie in oostpan, bak hierin de stukjes aardappel lichtbruin en half gaar en haal ze uit de pan. Fruit het wrijfsel 2 minuten, voeg de tomaat toe, fruit die 1 minuut mee en doe de massala erbij. Bak de kruiden 2 minuten flink door en voeg de stukjes aardappel en de kouseband toe. Schep alles goed om, voeg het zout en het water toe en laat het gerecht in 25 à 30 minuten gaar stoven. De stukjes aardappel moeten zoveel mogelijk heel blijven, neem dus geen stukkokende. Het vocht moet opdrogen; de groente mag niet te zacht zijn. Serveer dit gerecht bij rotie.
Voor deze gerecht kunt u in plaats van kouseband ook sperzieboontjes of snijboontjes nemen.
Kip in massalasaus
Ingrediënten (4 personen):
- 500 gram kip
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Verse peper
- 1 tomaat
- 1 takje bladselderij
- ½ dl olie
- 1 eetlepel massala
- Zout
- ¾ dl water
Was de kip, snijd haar in stukken en laat ze uitlekken. Snijd de kruiden klein. Verhit de olie in de oostpan (of diepe braadpan), bak de kip lichtbruin en haal haar daarna uit de pan. Fruit er nu de kruiden in, voeg na enkele minuten de massala toe en fruit die een paar minuten mee. Doe er dan de kip en het zout bij en schep alles goed door en voeg dan het water toe. Matig het vuur en laat het gerecht in een half uur gaar stoven. Het vocht mag niet helemaal opdrogen.
Dit gerecht wordt met groente en rotie geserveerd.